Pogovor o(b) filmu z doc. dr. Andrejem Natererjem

Pogovor o(b) filmu z doc. dr. Andrejem Natererjem
Pogovor o(b) filmu z doc. dr. Andrejem Natererjem

When

19/04/2018    
19:00

Where

Mestni kino Ptuj
Cvetkov trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Pogovor o(b) filmu z doc. dr. Andrejem Natererjem: Bomži – Cestni otroci v Makejevki

Doc. dr. Andrej Naterer je zaposlen na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Mariboru. Med študijem sociologije in filozofije je pričel opravljati terensko delo po vzoru socialne antropologije v mestu Makejevka na jugovzhodu Ukrajine. Temeljno področje njegovega raziskovanja so bili tamkajšnji cestni otroci. Skozi desetletno raziskovanje za doktorsko nalogo se je nabralo dovolj gradiva, da je svojo študijo strnil tudi v obliko dokumentarnega filma.

Film je posnet po knjižni predlogi znanstvene monografije z istim naslovom in ima format antropološkega dokumentarnega filma. Govori o življenju cestnih otrok v mestu Makejevka na jugovzhodu Ukrajine. Film ima štiri poglavja od katerih se vsako ukvarja s posebnim aspektom življenja na cesti.

Prvo poglavje s podnaslovom Bivši so-igelniki, predstavi individualne zgodbe otrok, ki že vrsto let živijo na cesti v ukrajinskem mestu Makejevka. Skupaj s tem so v podpoglavju predstavljeni tudi nekateri pomembni makro- in mikro- socialni faktorji, ki so privedli do pojava brezdomnosti v regiji, s posebnim poudarkom na družinski situaciji otrok. Drugo poglavje, s podnaslovom Življenje na cesti, predstavlja ključne točke življenja otrok na cesti, kot sta na primer življenje v podzemnih rovih (tipluhah) in cestna ekonomija. V tem poglavju je predstavljeno tudi zgodovinsko in socialno ozadje problema cestnih otrok v regiji. Tretje poglavje predstavlja intravenozno uživanje Baltuške, narkotika, ki ga otroci na cesti sami pripravljajo in ima izjemno močan vpliv tako na življenje na cesti, kot tudi iztek njihovih cestnih karier. Predstavljeni so postopki priprave narkotika, pridobivanje vseh komponent, konzumiranje in nekatere posledice uporabe. Četrto poglavje se ukvarja z vprašanjem kako naprej, opiše zaključke v filmu predstavljenih življenjskih poti in predstavi samorefkelsije otrok, ki so večino svojega življenja preživeli na cesti in za razliko od svojih vrstnikov ostali živi.

V sodelovanju z Rotaract klubom Ptuj. Vstopnine ni, zbirali pa bodo prostovoljne prispevke.

Na sporedu: Četrtek, 19. april 2018, ob 19.00.

Vir: Nina Milošič, Mestni kino Ptuj
Foto: Urdana stran filma (http://www.bomzhi.si/)

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.