Pogovor (o)b filmu: Maraton (Free to Run)

Pogovor (o)b filmu: Maraton (Free to Run)

Datum/Čas:
Datum: 01/02/2017
Ura: 19:00

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: dokumentarec, mestni kino, pogovor (o)b filmu


Pogovor (o)b filmu: Maraton (Free to Run), Pierre Morath, Švica / Francija / Belgija, 2016, 90 min

Dokumentarni film Maraton! razkriva polstoletno zgodovino tekaškega gibanja, neverjetno zgodbo nekoč marginalnega in militantnega dejanja upora proti konservativnim tekaškim zvezam in širšim družbenim predsodkom, ki je s časom postalo globalna strast in navsezadnje velik posel. Svoboda teka!

Od newyorških avenij do gorskih poti v švicarskih Alpah, od Sao Paula do Pariza, Pekinga ali Sydneyja. Po svetu danes teče na milijone ljudi, moški in ženske, vrhunski atleti in rekreativci. Toda nekoč, pred petdesetimi leti, je bila zgodba precej drugačna. Tek je bil izključno privilegij moških. Odvijal se je lahko le na stadionih, kjer so dolgo veljala stroga, nazadnjaška pravila. Pravico do teka si je bilo treba priboriti.

Ogledali si bomo tudi kratki dokumentarni film o Mirku Vindišu Tekač (The Runner, Peter Cerovšek, Nataša Čiča, Toma Zidić, 2014, 6 min), ki je nastal na mednarodni delavnici dokumentarnega filma na Ptuju. Projekciji sledi pogovor z maratoncem Mirkom Vindišem (za angažirani abonma in za izven). Na sporedu v sredo, 1. februarja 2017, ob 19.00.

Vir: Mateja Lapuh, Mestni kuno Ptuj

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.