Pogovor o(b) filmu: Človek delfin (Dolphin Man)

Pogovor o(b) filmu: Človek delfin (Dolphin Man)
Pogovor o(b) filmu: Človek delfin (Dolphin Man)

When

14/12/2017    
19:00

Where

Mestni kino Ptuj
Cvetkov trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Pogovor o(b) filmu: Človek delfin (Dolphin Man)

Človek delfin, (Dolphin Man), Lefteris Charitos, Grčija / Kanada / Francija, 2017, 78 min) je dokumentarec o življenju in zapuščini Jacquesa Mayola, pionirja prostega potapljanja, ki je navdihnil kultni film Velika modrina.

Jacques Mayol je bil prvi potapljač, ki se je z enim samim vdihom spustil sto metrov globoko. Bil je športnik, filozof in pustolovec, ki je potoval po vsem svetu in širil zavedanje o človekovi duhovni povezanosti z morjem in delfini. Ob pripovedi Jean-Marca Barra, igralca, ki je Mayola upodobil v filmu Velika modrina, odpotujemo v ZDA, na Japonsko, v Italijo, Francijo, Grčijo in na Bahame, kjer srečamo Mayolove najbližje prijatelje in sorodnike ter vodilne svetovne potapljače na dah. Film ob pomoči redkega arhivskega gradiva, intimnih pričevanj in osupljivih podvodnih posnetkov naslika portret moža, ki je preizkušal meje lastnega telesa v upanju, da bo ponovno našel človekovo izgubljeno vez z naravo in njegovim notranjim jazom. Za Angažirani abonma in za izven.

Zanimivosti
Jacques Mayol se je rodil francoskim staršem leta 1927 v Šanghaju. Za potapljanje se je navdušil kot otrok na družinskih počitnicah na Japonskem. Ob izbruhu druge svetovne vojne se je z družino vrnil v Francijo. Po vojni je več let potoval, nato pa se poročil in naselil v Miamiju, kjer je delal z delfini v tamkajšnjem Seaquariumu. V Indiji in na Japonskem se je učil joge in zen meditacije ter ju začel vključevati v potapljanje. Leta 1976 se je brez pripomočkov za dihanje potopil rekordnih sto metrov. Širša javnost ga je spoznala v poznih osemdesetih s filmom Luca Bessona Velika modrina (Le grand bleu), fikcionalizirano pripovedjo o njegovem rivalstvu z italijanskim potapljačem Enzom Maiorco. Mayol se je pod film podpisal kot eden soscenaristov, vendar se je kasneje od njega distanciral. Umrl je leta 2001 na Elbi. Njegova knjiga Homo Delphinus velja za biblijo prostega potapljanja.

Na sporedu v četrtek, 14. decembra 2017, ob 19.00, v filmski projekciji in pogovoru z zanimivimi gosti.

Vir: Mateja Lapuh, Mestni kino Ptuj
Foto: https://www.dolphinmanfilm.com/

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.