Podoba Ciganov v preteklosti

Podoba Ciganov v preteklosti

Datum/Čas:
Datum: 11/02/2016
Ura: 18:00 - 19:30

Lokacija dogodka:
Miheličeva galerija Ptuj, Dravska 4, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: predavanje


Podoba Ciganov v preteklosti

Vabljeni na predavanje dr. Andreja Studna, Neprilagojeni in nevarni: Podoba ciganov v preteklosti, ki bo v četrtek, 11. februarja 2016, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju.

Poleg romantičnih klišejskih predstav o Ciganih, ki sploh niso ustrezale resničnost in so jih ustvarile zgolj sanje in hrepenenja meščanske družbe po svobodnem in nevezanem življenju (npr. v operi Carmen Georgesa Bizeta), so o Ciganih prevladale predvsem negativne predstave, stereotipi in družbeni predsodki. Slovarji, enciklopedije in konverzacijski leksikoni, ki so izšli denimo okoli srede 19. stoletja, o tem ne puščajo nobenega dvoma. Pod geslom Cigani obravnavajo tako muzikalične talente kot klateško sodrgo, lopove, tatove in prevarante.

Predavanje bo obravnavalo podobo Ciganov v očeh ˝civiliziranih Evropejcev˝, predstavilo bo izjave o ˝divjih˝ Ciganih, o na rob potisnjenih Drugih, o ljudstvu na najnižji stopnji družbene lestvice, o neprilagojenih onesnaževalcih družbenega reda, da so umazani tatovi in lažnivci, smrdljivi in nevarni potepuhi, brezdelneži, asocialni, neukrotljivi divjaki in nenazadnje, celo gnusnih ljudožercih. Bistvene značilnosti in vrednote Ciganov naj torej ne bi bile združljive z ˝Evropejci na najvišji stopnji civilizacije˝.

Vir: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.