Peter Jančič: Fake news – lažnive novice

When

12/01/2018    
19:00

Where

Minoritski samostan Ptuj
Minoritski trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega vabi na Viktorinov večer oz. pogovor z novinarjem Petrom Jančičem s predstavitvijo knjige Fake news – lažnive novice, ki bo v petek, 12. januarja 2018, ob 19.00 v Minoritskem samostanu sv.Petra in Pavla na Ptuju.

Na tokratnem Viktorinovem večeru, bo tekel pogovor z avtorjem knjige »Fake news« – Lažnive novice, ki je izšla pri založbi Družina, Ljubljana, 2017. Peter Jančič je bil 25 let eden osrednjih prodornih političnih novinarjev, kot urednik notranje politike pri dnevniku Večer in nekdanji odgovorni urednik časopisa Delo. Ko je Delo prevzela ekipa Stojana Petriča je odgovornega urednika nemudoma odpustila. Ob tej spremembi je več deset novinarjev izgubilo službo. A med njimi je Peter Jančič edini, ki je osebne izkušnje objavil v knjigi o zakulisjih in manipulacijah v časniku Delo.

V knjigi Peter Jančič zapiše o novinarjih citiram: » V Sloveniji se nam je reklo družbeno-politični delavci. Takrat smo v medijih vedno vse napisali po resnici. Celo tisto, kar ni bilo res. A ni bilo veliko drugače, kot je danes, ko so mediji bolj svobodni in kdaj tudi lažejo: potekali so podobni spopadi za oblast, le da so novinarji in običajni ljudje v tem spopadanju imeli manj osrednjo vlogo. Ni bilo volitev. Vsaj ne takšnih, na katerih bi lahko zamenjali edino stranko na oblasti.«

Dejstvo je, da smo danes izpostavljeni informacijam, ki niso vedno resnične in so zapisane z nekim ciljem. Pomembno je, da se tega zavedamo in znamo gledati na vire informacij z neko zdravo kritično distanco. Boj proti »fake news – lažnivim informacijam« je torej možen na način, da se naučimo prepoznavati te lažne novice, ki se bodo vedno znova pojavljale.

Pogovor na Viktorinovem večeru s Petrom Jančičem bo vodila Manica Ferenc iz Založbe Družina, ki bo ob tej priliki tudi predstavila delo založbe.

Vabljeni !

Vir: Peter Pribožič

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.