Perino & Vele: Arheologija dnevnika (otvoritev)

Perino & Vele: Arheologija dnevnika (otvoritev)
Deli na:

Datum / Čas
Date(s) - 14/11/2023
18:00

Lokacija
Galerija mesta Ptuj

Kategorije


Razstava z naslovom Arheologija dnevnika še poglablja pomembno vez med Perino & Vele, vodilnima predstavnikoma italijanske sodobne umetnosti, in zgodbo mesta Ptuj, ki že tisočletja leži na križišču kultur in stičišču med preteklostjo in sedanjostjo.

Leta 2014 sta na pročelju renesančnega stolpa ob reki Dravi, ki gosti Miheličevo galerijo, ustvarila namensko umetniško delo, s katerim sta želela spomniti na silovite ognjene zublje, ki so večkrat pustošili po mestu. Prav tako sta trikrat sodelovala na skupnih razstavah, ki sta jih v najstarejšem slovenskem mestu v sklopu festivala ART STAYS pripravila kuratorja Marika Vicari in Jernej Forbici. Tokrat se Perino & Vele proslavljata s svojo prvo samostojno razstavo v Sloveniji.

Projekta, ki je nastal ob podpori pobude Italian Council, generalnega direktorata za sodobno umetnost italijanskega ministrstva za kulturo ter Mestne občine Ptuj in ob sodelovanju Kulturno umetniškega društva Art Stays ter fundacije Carditiello, sta si močno želela tako kuratorja kot Dušan Fišer, vodja Galerije mesta Ptuj. Ko smo pred leti prvič vstopili v svet zmede, nereda in norosti Perina & Veleja, so nas popolnoma prevzeli preplet čustev, logičnih misli in odtujitvene značilnosti njunih projektov. Šele nekaj let pozneje smo se zavedali, da njunega sveta pravzaprav nikdar nismo zapustili.

Spoznati pobliže dolino Caudina, kjer sta se umetnika med študijem tudi kalila in sedaj ustalila, pomeni tudi, da se srečaš z gostoljubnostjo okolja in občasno plašnimi ljudmi, ki z zanimanjem pričakujejo stik z drugimi, ter s prebivalci, ki živijo med podeželjem in gorami, na pol poti med mrzličnim utripom mesta in pomirjujočimi zvoki narave.

Njun atelje ob nekdanji avtokleparski delavnici je narejen iz montažnih modulov, uporabljenih po potresu leta 1980. Danes je že precej večji in se nahaja v ulici, ki je v zadnjih letih znana kot Via dell’arte oziroma umetniška ulica. Na tem koščku ruralne pokrajine, stran od tipičnega kulturnega življenja, se skriva široka in živahna realnost. V zraku kar diši po ustvarjalnosti, okolje pa kliče po raziskovanju novih in inovativnih pogledov na območje. Njune kiparske stvaritve odražajo posebno moč misli. Prav zaradi tega se danes čuti podobna na Ptuju, v mestecu, v katerem so umetniki leta in leta krepili in predstavljali svojo ustvarjalnost ter svetu odpirali slovensko kulturno sceno. Jadranska ulica je popolna protiutež Vie Varco. Tudi v teh delih lahko sledimo dialogu med arheološkimi najdbami in sodobnimi deli kot delčki preteklosti in koščki našega vsakdana, ki nam na svoj način pomagajo obnoviti zgodovino našega/njihovega območja.

Perino & Vele sta navdih našla v papirmašeju, preprostemu, pa vendar kompleksnemu in preoblikovanemu antičnemu materialu, polnemu besed, vonjev in zvokov. Skulpture in instalacije, od Big archive 1994–2014 in Giovanni, Mimmo, Ciro, Francesco, Alessandro, Nicola, Giuseppe, Paolo, Mario do Grande Elpìs ali o ‘databas, predstavljajo drobce, odeje, predmete iz vsakdana, trofeje, igrače, ki sta jih umetnika ustvarila v obdobju več kot dvajsetih let in ki zastirajo, prikrivajo ali skrivajo neprijetne življenjske zgodbe nasilja in aktualnih dogodkov. Razstava ponuja šest instalacij, sedem skulptur in osem risb, ki predstavljajo njun izbran in premišljen arhiv. Znova nas opominjajo, da lahko umetnost potuje od arheologije skozi celotno zgodovino, prikaže prizore vsakdanjega življenja in postane orodje, snov, gesta našega znanja in narodne zavesti.

Marika Vicari & Jernej Forbici, kuratorja razstave

Galerija mesta Ptuj / Odprtje razstave: 14. november 2023 ob 18.00 / Razstava na ogled:  od 14. novembra 2023 do 7. januarja 2024

Odpiralni čas:

  • od torka do petka: od 10.00 do 17.00
  • sobota, nedelja in prazniki: od 10.00 do 17.00
  • ponedeljek: zaprto

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.