Milena Bogavac: Jami distrikt

Milena Bogavac: Jami distrikt
Milena Bogavac: Jami distrikt

When

21/10/2019    
19:30

Where

Mestno gledališče Ptuj
Slovenski trg 13, Ptuj, 2250

Event Type

Milena Bogavac: JAMI DISTRIKT / Produkcija Bitef teatra Beograd s koproducenti / Predstava je v srbskem jeziku z nadnapisi / ob 19.30 (abonma Premiera in izven).

Jami distrikt je gledališka predstava, ki problematizira vprašanje narodov in nacionalnih držav v visokotehnološkem svetu 21. stoletja. Izhajajoč iz dejstva, da je narod konstrukt in pojem, izmišljen v 19. stoletju, uprizoritev nagovarja gledalca z vprašanji: kako je »izumu« iz 19. stoletja uspelo, da je videti, kot da je tu od nekdaj? Bo ideja naroda končala na smetišču zgodovine ali bodo tam končali tisti, ki še verjamejo vanjo? Kaj bo zamenjalo narode in nacionalne države? In kaj je slabše: narod ali korporacija?

Izhodišče uprizoritve je izmišljen (toda povsem mogoč) dogodek o odkritju najstarejše paleolitske naselbine v zgodovini človeštva v vasi Jamena na tromeji Srbije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Vprašanje o lastništvu naselbine sproži spor in vojno med državami na tromeji. Mrtvih je več kot 150.000 ljudi. Ko nastopi mir in Jamena postane zaščiteno območje pod mednarodnim protektoratom, mednarodne korporacije tam zgradijo največji znanstveno-zabaviščni park na svetu. Približno sto preživelih iz nekdaj sovražnih držav pa mora v neandertalskih kostumih zabavati množice turistov …

Vir: Tajništvo Mestnega gledališča Ptuj

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.