Mestno gledališče Ptuj: Pravljično srce

Mestno gledališče Ptuj: Pravljično srce

Datum/Čas:
Datum: 05/10/2017
Ura: 9:30 - 11:00

Lokacija dogodka:
Mestno gledališče Ptuj, Slovenski trg 13, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: drama, mestno gledališče


Philip Ridley: Pravljično srce
Produkcija Mestnega gledališča Ptuj
Igra za mlade, slovenska praizvedba
Za učence 2. in 3. triade osnovne šole

Četrtek, 5. oktober 2017, ob 9.30 in 11.00 za šole in izven

Režija: Miha Alujevič
Igrata Barbara Vidovič, Dejan Pevčević

Avtor Philip Ridley zagotovo spada med najbolj zanimive in vsestransko nadarjene umetnike današnjega časa. Sam zase pravi, da je predvsem pripovedovalec zgodb. Zgodbe seveda tudi piše, od novel do zgodb za otroke in dram. Prav Najhitrejša ura v vesolju je mogoče njegova najbolj znana igra. Posnel je tudi dva celovečerna in en kratek film.

Pravljično srce je igra za mladino, ki nas na magičen način popelje v svet najstnikov, njihovih čustev in trenutka odraščanja. Protagonista, ki se »slučajno« na to noč srečata v zapuščenem kulturnem domu, se soočata z mnogimi čustvenimi problemi, ki izhajajo iz njunih družin. Kljub temu sta njuna pogleda in način soočanja z njimi diametralno nasprotna. Kirsty, ki želi biti odrasla, se upira življenju in poizkuša svoje težave rešiti na »odrasel« način, ki pa je seveda prav tista odraslost, ki si jo mladostniki zamišljajo. Njen odnos je upor in zavračanje, medtem ko Gideon ubira drugo pot. Njegova pot je pot domišljije in prevrednotenje težav, ki jih doživlja. Kljub temu, da se njegov način razmišljanja sprva dozdeva otročji, vidimo, da vsebuje veliko modrosti, ki je mnogo bližje prosvetljenemu načinu ravnanja z življenjskimi težavami.

Gideon uspe počasi in postopoma popeljati Kirsty v svoj pravljični način pogleda na svet. Skupaj tako uprizorita maestralno pravljico, ki je v resnici njuno življenje. Kirsty tako uspe uzreti svoje življenje v drugi luči ter pomiriti svoje srce.

Vir: Sabina Selinšek, koordinatorka in organizatorka kulturnega programa

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.