Mary Shelley

Mary Shelley
Mary Shelley

When

07/09/2018    
19:00

Where

Mestni kino Ptuj
Cvetkov trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Mary Shelley, Haifaa Al­Mansour, VB / Luksemburg / ZDA, 2017, 120 min

Razkošna biografska drama o avtorici Frankensteina, enega najvplivnejših gotskih romanov, in njenem burnem ljubezenskem razmerju. Film prve režiserke Savdske Arabije Haife Al­Mansour (Zeleno kolo) je obenem brezčasna pripoved o mladi ženski, ki se upre družbenim konvencijam, da bi poiskala svojo lastno pot.

NA SPOREDU: v sredo, 5. septembra 2018, ob 20.00; v petek, 7. septembra 2018, ob 19.00; v nedeljo, 9. septembra 2018, ob 19.00.

Zgodba o angleški pisateljici Mary Wollstonecraft Godwin, avtorici enega svetovno najbolj znanih gotskih romanov Frankenstein, in njenem burnem razmerju s slovitim romantičnim pesnikom Percyjem Bysshejem Shelleyjem. Oba izredno svobodnega duha sta živela v času omejujoče družbene omike. Povezovale so ju medsebojna privlačnost in napredne ideje, ki so presegale njuna leta in čas, v katerem sta živela.

Mary in Percy sta si izpovedala ljubezen in skupaj zbežala, kar je njeno družino počno pretreslo. Pridružila se jima je Maryjina polsestra Claire. Ko je trojico v hiši ob Ženevskem jezeru gostil lord Byron, je njun odnos postajal čedalje bolj napet. Gostje v hiši so si kot šaljivo igro zastavili izziv: napisati kar najboljšo zgodbo o duhovih. Takrat je Mary napisala prve osnutke slovitega romana Frankenstein – nastal je lik, ki že več stoletij buri domišljijo in duhove ljudi po vsem svetu.

V tistem času pa pisateljici družba ni pripisovala nobene vrednosti. Pri rosnih osemnajstih letih se je morala tako Mary spopadati z družbenimi predsodki, da bi zaščitila sebe in svojo umetniško indentiteto.

Igrajo: Elle Fanning, Douglas Booth, Tom Sturridge, Bel Powley idr.

Vir: Mestni kino Ptuj
Foto: IMDb.com

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.