Marko Jakše (velika razstava)

Marko Jakše (velika razstava)

Datum/Čas:
Datum: 12/10/2016 - 12/11/2016
Ura: 9:00

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: galerija fo.vi, otvoritev, razstava


Z velikim veseljem vabimo na ogled velike razstave enega najpomembnejših slovenskih slikarjev Marka Jakšeta, ki bo v galeriji FO.VI v Strnišču pri Kidričevu na ogled do 12. novembra 2016. Razstavo si je možno ogledati v delovnem času galerije (ponedeljek, sredo, petek in soboto od 9. do 13. ure oz. po predhodni najavi).

Marko Jakše se je rodil leta 1959 v Ljubljani. Leta 1987 je končal ljubljansko Akademijo za likovno umetnost, od takrat živi kot svobodni umetnik. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, za svoje delo je prejel več domačih in mednarodnih priznanj in nagrad. Je prejemnik najprestižnejše slovenske nagrade Prešernovega sklada 2015 za razstave v zadnjih dveh letih.

Iz besedila utemeljitve nagrade Prešernovega sklada 2015 (Dr. Ferdinand Šerbelj): …Slikar Marko Jakše je leta 1987 diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in kmalu opozoril nase s presenetljivimi metaforami evropskih civilizacijskih usedlin, ki jih je zajemal iz človekove podzavesti. Njegova slikarska interpretacija motiva, za nekatere baladna ali melanholična, za marsikatero oko pa izzivalna, vznemirja tudi nepripravljenega opazovalca. Iz prvotne radovednosti in po dekodizaciji motiva so Jakšetova platna deležna simpatij in navdušenja. Bogat figuralni in motivni svet s specifično jakšetovsko barvitostjo pa likovnim interpretom razgrinja njegov fabulativni talent. Še zlasti zato, ker je slikarjev ikonografski razpon ves čas izjemno širok, kar je posledica nenehnega raziskovanja tako naravnih kot fantastičnih oblik. Preseneča njegova bogata ustvarjalnost, predvsem velikih platen, prežetih z njemu lastno vidno govorico. Marko Jakše sodi med najbolj samosvoje slovenske umetnike širšega časovnega razpona in med redke, ki izpolnjujejo dva temeljna pogoja za prepričljivo umetniško poslanstvo: zna in ima kaj povedati. Zato je njegov slikarski opus v likovnem prostoru našega časa opazen in tehten prispevek k naši umetnostni samozavesti.

Vir: Galerija FO.VI

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.