Louise pozimi (Louise en hiver)

Louise pozimi (Louise en hiver)
Louise pozimi (Louise en hiver)

When

16/09/2018    
19:00

Where

Mestni kino Ptuj
Cvetkov trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Louise pozimi (Louise en hiver), Jean­François Laguionie, Francija / Kanada, 2016, 75 min

Pretanjena in nežna človeška zgodba, poetična meditacija o samoti in minevanju, bo ganila tudi tiste odrasle, ki imajo zadržke do animiranih filmov.

Stara gospa po imenu Louise zadnji dan poletja ugotovi, da je poslednji vlak pred zimo odpeljal brez nje. Tako sama, od vseh zapuščena obtiči v majhnem obmorskem letovišču, kjer se vreme hitro slabša in morje začne nevarno dvigovati. Fina, ne preveč trdoživa Louise ni videti kot nekdo, ki bi se lahko prebil do konca zime, vendar vzame osamelost kot izziv. Preživela bo in se spopadla z neizprosno naravo, pa tudi s svojimi spomini, ki ne bi mogli potrkati na vrata ob primernejšem času.

NA SPOREDU: v sredo, 12. septembra 2018, ob 20.00; v petek, 14. septembra 2018, ob 19.00; v nedeljo, 16. septembra 2018, ob 19.00.

Festivali, nagrade

Svetovna premiera – Annecy. Velika nagrada za najboljši animirani celovečerec – Ottawa. Posebna nagrada žirije – Animafest, Zagreb. Nominacija Evropske filmske akademije za najboljši animirani celovečerec. Nominacija za nagrado lumières za najboljši animirani celovečerec. San Sebastián. Busan. Sitges. Animateka.

Recenzije

»Francoski cineast je ustvaril zrelo in globoko človeško zgodbo /…/. Kljub zadržkom, ki jih imajo številni odrasli gledalci do animiranih filmov, bo Laguioniejev pretanjeni, nežni, poduhovljeni, večplastni in poetični film ganil gledalce vseh starosti. /…/ Louise pozimi je zgodba o spominih, plimovanju, smrti, samoti, preživetju in še o marsičem. Kot je rekel režiser /…/: ‘To je film o življenju, ampak težko ga je zreducirati na eno samo idejo.’ /…/ Dominique Frot, ki Louise posodi svoj značilni, raskavi glas (in ki jo poznamo iz filmov Oče mojih otrok Mie Hansen-Løve in The Smell of Us /…/ Larryja Clarka), napolni to toplo, humano zgodbo z ostrino in značajem. Ali je Jean-François Laguionie s tem skromnim animiranim filmom uspel ujeti samo bistvo življenja – tisto, kar nas plaši, pretresa, vznemirja in spravlja v smeh? Odgovor: kmalu v kinu.« – Aida Amasuno Martín, Cineuropa

Vir: Mestni kino Ptuj
Foto: IMDb

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.