fbpx

Lara

Lara
Deli na:

Datum/Čas:
Datum: 01/07/2020
Ura: 20:00

Lokacija dogodka:
Mestni kino Ptuj, Cvetkov trg 1, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: drama, mestni kino


Lara / Jan-Ole Gerster, Nemčija, 2019, 96 min, glasbena drama

Lara praznuje 60. rojstni dan in nocoj bo njen sin, pianist, nastopil na pomembnem koncertu … Tankočutna zgodba o izgubljenih sanjah in zapletenem odnosu med materjo in sinom. Film po scenariju Blaža Kutina je prejel številne nagrade, na LIFFu 2019 pa posebno omembo žirije.

Zgodba

Lara praznuje 60. rojstni dan in tokrat ima res dober razlog za slavje. Nocoj njen sin Viktor nastopi na najpomembnejšem koncertu svoje uspešne poti. Lara je bila tista, ki ga je v glasbenem udejstvovanju vseskozi podpirala in mu utrla pot. Kljub temu je Viktor že več tednov nedosegljiv in nič ne kaže, da je Lara dobrodošla na njegovem koncertu. Brez pomisleka se odloči, da bo odkupila vse preostale razpoložljive vstopnice in jih brezplačno razdelila mimoidočim. A bolj ko se Lara trudi, da bi večer minil uspešno, bolj se dogodki izmikajo njenemu nadzoru.

»Dalj kot gre Gerster z Laro Jenkins, večji je naš uvid v globino in vir njene poškodovanosti. Spominja na sadomazohistični lik Isabelle Huppert v Učiteljici klavirja Michaela Hanekeja, ki je obete mladega glasbenika onemogočila s polaganjem črepinj v žepe plašča svoje žrtve. Škoda, ki jo tu Lara naredi, je izključno psihološka, Gersterjev pristop pa niti približno ni tako leden. Pravzaprav je pod površino toplota, izhajajoča tako iz režiserjeve vere v lik kot igralke same /…/.« (Peter Debruge, Variety)

Festivali, nagrade

Karlovi Vari (posebna nagrada žirije, nagrada za najboljšo igralko, nagrada ekumenske žirije); Liffe (posebna omemba žirije); München (nagrada za najboljšo režijo, nagrada FIPRESCI); Bavarska filmska nagrada za najboljšo glasbo; nagrada Združenja nemških umetniških kinematografov; Les Arcs (nagrada novinarjev)

Projekcije filma: petek, 26. junij 2020 , 19.00 / sobota, 27. junij 2020, 19.00 / nedelja, 28. junij 2020, 20.30 / sreda, 1. julij 2020, 20.00

Vir: Mestni kino Ptuj
Foto: IMDb