JSKD Ptuj: Regijska tematska likovna razstava (otvoritev)

JSKD Ptuj: Regijska tematska likovna razstava (otvoritev)

Datum/Čas:
Datum: 17/11/2017
Ura: 18:00

Lokacija dogodka:
Dvorec Sternthal, Kopališka 14, 2325, Kidričevo

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: otvoritev, razstava


Velika črta je naslov tematskih razstav, ki jih je za sezono 2017/2018 razpisal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Sklad želi v obliki tematskih razstav prikazati kakovostne rezultate ljubiteljske likovne ustvarjalnosti in s tem spodbuditi razvoj in kakovostno rast likovne produkcije. Po tematskih razstavah Tudi črna je barva leta 2008, Kolaž 2010, Tekst v podobi 2012, Parafraze 2014, Kvadrat in krog, kocka in krogla 2016 smo v letošnjem letu postavili v ospredje črto.

Smisel tematskih razstav, ki jih sklad bienalno organizira,  je v postavljanju izzivov, zastavljanju vprašanj in problemov, ki naj ustvarjalca napeljejo k iskanju novih rešitev in spoznanj o možnostih ustvarjalnega izražanja. Želimo, da likovna podoba ne bi bila več le predmet občudovanja, tudi ne več zgolj prostor vživetja, ampak bi zahtevala tudi gledalčevo aktivno sodelovanje in miselni napor.  Celoten projekt ima predvsem izobraževalni značaj, razstave so rezultat daljšega procesa, ki se začne s predavanji in delavnicami, priročnikom, selekcioniranimi območnimi, regijskimi in končno državno razstavo s katalogom.

V projektu z istim naslovom bodo ali so že aktivno sodelovali likovni ustvarjalci po vsej Sloveniji, nekaj tudi iz zamejstva. Organiziranih bo 10 regijskih razstav, vse od njih pa si bo do konca letošnjega leta ogledal državni selektor Janez Zalaznik, akademski slikar, grafični oblikovalec, pedagog, publicist in avtor priročnikov s področja umetnosti. G. Zalaznik je izvedel tudi predavanje na temo likovne razstave z napotki likovnikom za lažje razumevanje same tematike.  Ker je tema določena, naloga selektorja ni izbrati najboljša likovna dela na vsaki od regijskih razstav, pač pa izbrati samo tista najboljša dela, s katerimi so se avtorji razpisani temi kar najbolj približali.

Po ogledu vseh razstav bo selektor izbral dela za državno tematsko likovno razstavo Velika črta, ki bo prihodnje leto. Ustvarjalci so se svobodno odločali za katero koli vsebino, za kakršen koli slogovni izraz, za katero koli tehniko, za ploskovni ali prostorski način oblikovanja. Dovoljene so bile vse risarske, slikarske, grafične, kiparske in keramične tehnike, fotografija in novi mediji.

Odprtje razstava bo 17. novembra 2017, ob 18. uri v Dvorcu Sternthal v Kidričevem. Razstava bo na ogled do 18. decembra 2017 v času uradnih ur občine Kidričevo.

Vir: mag. Iva Ferlinc, koordinatorka OI JSKD Ptuj
Foto: Pixabay Free Photos

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.