Jože Foltin: Pregledna razstava

Jože Foltin: Pregledna razstava

Datum/Čas:
Datum: 18/05/2017 - 17/06/2017
Ura: 19:00

Lokacija dogodka:
Dom krajanov Rogoznica, Slovenskogoriška 18, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: otvoritev, razstava


Kulturno društvo Rogoznica vabi na ogled razstave Jože Foltin: Pregledna razstava, ki bo v mali dvorani Doma krajanov Rogoznica na ogled do 17. junija 2017. Razstavo si je možno ogledati po predhodnem dogovoru na telefonski številki 031/565-024.

Jože Foltin je bil rojen 12. 11. 1944 v Wilflingenu v Nemčiji. Osnovno šolo je obiskoval na Ptuju. Šolanje je nadaljeval na učiteljišču v Mariboru, na Pedagoški akademiji v Mariboru in nato še na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Diplomiral je pod mentorstvom akademskega slikarja profesorja Zdenka Huzjana. Kot profesor likovne umetnosti je poučeval na več osnovnih šolah ter na Gimnaziji Ormož. Do upokojitve je bil dalj časa ravnatelj na Osnovni šoli Markovci pri Ptuju. Vsa leta se je ukvarjal z likovno dejavnostjo, predvsem slikarstvom. Razstavljal je v Sloveniji in tujini (v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem). Sodeloval je na mnogih slikarskih kolonijah in ex temporih, kjer je prejel okrog trideset nagrad. Med nagradami so najpomembnejše: oljenka Mestne občine Ptuj (1998), nagrada Društva likovnih umetnikov Maribor (2000), plaketa Zveze kulturnih društev Ptuj (2005) in priznanje JSKD OI Ptuj (2013). Za izjemne dosežke ter dolgoletno delo na področju likovnega ustvarjanja je leta 2014 prejel veliko oljenko Mestne občine Ptuj.

Jože Foltin je član Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Je mentor likovne sekcije Dr. Štefka Cobelj pri DPD Svoboda Ptuj ter član izvršnega odbora Zveze kulturnih društev Ptuj. Občasno sodeluje v nekaterih žirijah, na primer Evropa v šoli, Mežanovi dnevi in druge. Že več kot deset let vodi vsakoletno likovno kolonijo na gradu Štatenberg, v ateljeju pa je prirejal občasne likovne delavnice za odrasle in otroke. Slednji ga tudi obiskujejo v sklopu šolskih ekskurzij. Je član Kulturnega društva Rogoznica, kjer je aktiven v več sekcijah.

Vir: Nino Galun, Kulturno društvo Rogoznica
Foto: Spodnjepodravci.si

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.