Jeton Neziraj: The handke project / Rojekt handke – Ali pravica za Petrovo neumnost

Jeton Neziraj: The handke project / Rojekt handke – Ali pravica za Petrovo neumnost

Datum / Čas
Date(s) - 09/06/2023
20:00

Lokacija
Mestno gledališče Ptuj

Kategorije


Petek, 9. junij 2023, ob 20. uri, za izven / Jeton Neziraj: THE HANDKE PROJECT / ROJEKT HANDKE – Ali pravica za Petrovo neumnost

Gostujejo: Mittelfest & Teatro della Pergola (IT), Theater Dortmund (DE), National Theatre Sarajevo & Scena MESS – Internacionalni teatarski festival MESS (BA)

Vseevropski gledališki tim ustvarjalcev iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Francije, Italije, Makedonije, Nemčije, Srbije, s Hrvaške, Kosova in drugod preigrava krhko ravnovesje med svobodo govora in družbeno odgovornostjo v gledališču skozi perspektivo kontroverznega nobelovega nagrajenca Petra Handkeja. Predstava Projekt Handke (Ali pravica za Petrovo neumnost) boleče in neizprosno preseka krog laži, ki jih je Handke javno izražal in prikazal v svojih knjigah, s tem pa globoko zarezal v srž resnice o vojni v nekdanji Jugoslaviji.

Vivisekcija Handkejevih verbalnih eskapad, med njimi podpiranje ideologije požgane zemlje in kovanje slavospevov očitno militantnim pesnikom in filmskim ustvarjalcem, ki so se spreobrnili v snovalce genocidnih projektov, je doživela vrhunec z njegovimi izjavami med pogrebom srbskega politika in obsojenega vojnega zločinca Slobodana Miloševića, ko je pred krvoločno množico zatrdil, da ne pozna resnice in da je zaradi tega blizu Miloševiću in Srbiji, sodu pa je dokončno izbil dno s primerjavo trpljenja Srbov s trpljenjem Judov v času nacizma. Ostra satirična pisava kosovskega dramatika Jetona Neziraja nas v iskanju pravičnosti za vse negativne posledice izrečenih laži, ki še vedno burijo duhove in razdvajajo ljudi na širšem območju Balkana, opominja, da smo prav vsi odgovorni za družbeno realnost, v kateri živimo. Ob tem sporočilu se v kontekstu dinamične gledališke dialektike razkrije tudi pisani mozaik nacionalnih in kulturnih identitet soustvarjalcev, kar krepi avtentičnost uprizoritve.

Cena: 8 €

Vir: Mestno gledališče Ptuj

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.