Huda pokušnja: Suzana Tratnik ter vinarka Dušica Šibav

Huda pokušnja: Suzana Tratnik ter vinarka Dušica Šibav

Datum/Čas:
Datum: 30/11/2016
Ura: 19:00

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: kulinarika, literarni večer, muzikafe


Vljudno vabljeni na prav Hudo pokušnjo, avtorski večer v družbi izbranih knjig in vin, ki bo v sredo, 30. novembra 2016, ob 19. uri v Domu kulture MuziKafe.

Vsako zadnjo sredo v mesecu v Domu kulture MuziKafe gostimo vrhunskega pisatelja/pisateljico in vrhunskega vinarja/vinarko. Na enem kraju se tako srečujeta pesniška in enološka umetnost, prisluškujemo, okušamo, se smejemo in pomnimo. Izbrana knjiga in vina, vse zaznamovano z nezamenljivo avtorsko pisavo, osebnostjo, pečatom porekla.

Cilj večerov je razvneti duha, ga dvigniti v višave in odpeljati v kraje, kamor ne zaide vsak dan. Vsak od povabljenih pisateljskih gostov bo o enem od vin, o katerih bo ta večer tekla beseda, napisal besedilo.

Hude pokušnje! potekajo že peto sezono, novembrska bo jubilejna, 40. po vrsti!

Na drugi jesenski Hudi pokušnji! bosta z nami pisateljica, prevajalka in publicistka Suzana Tratnik ter vinarka Dušica Šibav iz Fojane v Goriških brdih.

Suzana Tratnik

Pisateljica, prevajalka in publicistka. Poleg pričujoče zbirke zgodb Noben glas je objavila še pet kratkroproznih zbirk: Pod ničlo (1997), Na svojem dvorišču (2003), Vzporednice(2005), Česa nisem nikoli razumela na vlaku (2008), Dva svetova (2010), Rezervat (2012), dva romana – Ime mi je Damjan (2001) in Tretji svet (2007) –, in otroško slikanico Zafuškana Ganca (2010), napisala pa je tudi monodramo Ime mi je Damjan (2002), radijsko igro Lep dan še naprej (2011) ter dve strokovni deli o lezbičnem gibanju v Sloveniji in o lezbični literaturi ter memoare Lezbični aktivizem po korakih (2013). Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada za literaturo. Njene knjige in kratke zgodbe so prevedene v več kot dvajset jezikov.

Noben glas, zbirka sedmih kratkih zgodb Suzane Tratnik, se osredinja na mlado junakinjo, dekle nekje med otroštvom in najstništvom, ki dogajanja v svetu okrog sebe spremlja z mešanico ne-več-otroške in ne-še-odrasle perspektive. Smrt stare mame, grobosti nezadovoljne vaške učiteljice, bolečino ob občutku izključenosti in ločitev staršev spremljajo elementi fantastike, otroške interpretacije sveta, ironija in izviren humor, ki se srečuje z odraslim, mnogo bolj suhoparnim pogledom na življenjske reči. Noben glas je v opusu Suzane Tratnik najčistejši opis prvega soočenja z minljivostjo vsega, je najbolj občuten opis točke prehoda iz nekega morda ne ravno osrečujočega, zato pa polnega in znanega, domačega sveta otroštva v samotni svet prezgodnje odraslosti, lažnih domov in velikih bremen.

Dušica Šibav – Vitka dama iz Fojane

Tokratna, že 40. Huda pokušnja!, bo v znamenju treh dam: dve bosta zastopali literarno sceno, samozavestna, vitka in prikupna Dušica Šibav iz Fojane v Goriških brdih seveda vinsko. Če smo natančnejši, vinogradniško in vinarsko obenem, kajti agronomka z univerzitetno diplomo dela vse, od vinograda do kleti. Po smrti očeta je leta 2003 prevzela posestvo, katerega prvi ohranjeni zapisi segajo v davno leto 1560, v svoje roke. Prav nič polovičarsko, ampak resno, dosledno in zavzeto, z vodilno mislijo, da naj se v vinu čuti čim več grozdja s čim manjšimi posegi. In da bi se rodilo vino z dušo. Seveda, saj je Dušica! Mnogi se sprašujejo, kako vse to zmore, sede tudi na traktor, kadar je treba. Pridite na Hudo pokušnjo! in boste izvedeli še marsikaj drugega iz poštenih in iskrenih ženskih ust, ob okušanju njenih sauvignonassa, chardonnayja in merlota.

Večer bosta povezovala pesnica Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman.

Soprireditelji: Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Muzikafe Ptuj, www.thethirdwine.com, Zavod Itadakimasu Ptuj.

Vir: Igor Benčevič, Dom KULTure muziKafe

 

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.