Huda pokušnja: Katja Gorečan (avtorica) in Nina Druzovič (vinarka)

Huda pokušnja: Katja Gorečan (avtorica) in Nina Druzovič (vinarka)
Huda pokušnja: Katja Gorečan (avtorica) in Nina Druzovič (vinarka)

When

28/03/2018    
19:00

Where

Dom KULTure muziKafe
Vrazov trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Zavod Baletrina vabi na 52. Hudo pokušnjo, avtorski večeri v družbi izbranih knjig in vin, ki bo v sredo, 28. marca 2018, ob 19. uri, v Dom kulture Muzikafe na Ptuju.

Hude pokušnje! skušajo razvneti duha, ga dvigniti v višave in odpeljati v kraje, kamor ne zaide vsak dan. Vsako zadnjo sredo v mesecu bomo v Domu kulture MuziKafe še naprej gostili po enega vrhunskega pisatelja/pisateljico in vrhunskega vinarja/vinarko. Na enem kraju se bosta tako srečevala pesniška in enološka umetnost. Prisluškovali bomo, okušali, se smejali in pomnili. Izbrana knjiga in vina, vse zaznamovano z nezamenljivo avtorsko pisavo, osebnostjo, pečatom porekla.

Na 52. Hudi pokušnji! bosta z nami avtorica Katja Gorečan in vinarka Nina Druzovič. Večer bosta povezovala pesnica Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman.

Katja Gorečan, rojena 1989 v Celju. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani (oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo) je diplomirala iz feministične koreopesmi afroameriške dramatičarke in pesnice Ntozake Shange, sedaj pa zaključuje magistrski študij dramaturgije in scenskih umetnosti na  Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Leta 2007 je izdala pesniško zbirko Angeli istega porekla, leta 2012 pri Centru za slovensko književnost drugo pesniško zbirko Trpljenje mlade Hane, za katero je bila izbrana za Bienale mlade umetnikov BJCEM v Rimu ter nominirana za Jenkovo nagrado, novembra 2017 pa knjigo Neke noči neke deklice nekje umirajo pri Hiši poezije Poetikon. Njene pesmi so prevedene v češčino, malteščino, baskovščino, ukrajinščino, ruščino, španščino, nemščino, angleščino, litovščino, poljščino, srbščino, francoščino ter vključene v antologijo mlade slovenske poezije v nemščini, ki je nastala pri Slovenskem kulturnem centru Berlin. Kot sourednica sodeluje pri nastajajoči antologiji mlade slovenske poezije v grščini pri založbi Vakxikon (Atene). Je del organizacijske ekipe Festivala Pranger.

Nina Druzovič iz Slovenskih goric. Dame, naj bodo vinogradnice, vinarke, prodajnice ali promotorke, niso ravno pogoste sogovornice na naših zgovorno-okuševalnih Hudih pokušnjah! Zato smo tokrat toliko bolj zadovoljni, da v MuziKafe prihaja mlada, podjetna, dinamična Nina Druzovič iz Drbetincev, iz osrčja Slovenskih vinorodnih goric. Desna roka Simona, ki smo ga na eni prejšnjih Hudih pokušenj! že gostili, toda tokrat bomo lahko spoznali drugo, žensko, morda bolj senzibilno plat vinogradništva in vinarstva. Ali lahko ženska roka vtisne svoj prepoznavi pečat vinom, nas bo med drugim zanimalo. Druzovičevi se ponašajo z več kot stoletno vinogradniško tradicijo, v tem času so iz skromnih začetkov zrasli do trinajstih hektarjev, ohranili staro častitljivo klet in zgradili novo, v kateri negujejo samo bela vina. Nina Druzovič nas bo želela prepričati s sauvignonom, tramincem in rumenim muškatom, vsi bodo suhi in letnika 2017. Nad muškatom so se pred kratkim navdušile Japonke in ga nagradile s srebrom. Nam bo Nina povedala več o tem, tudi o njihovi blagovni znamki SiSi. Jih morda zato zamenjujejo z razvpito habsburško cesarico Elizabeto, z vzdevkom Sisi? In zato prodajo kaj več?

Vir: Sabina Tavčar, Zavod Baletrina

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.