Huda pokušnja: Ana Schnabl in Boštjan Žumbar

Huda pokušnja: Ana Schnabl in Boštjan Žumbar

Datum/Čas:
Datum: 31/05/2017
Ura: 19:00

Lokacija dogodka:
Dom KULTure muziKafe, Vrazov trg 1, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: literarni večer, muzikafe


Zavod Beletrina in Muzikafe vabita na literarno-vinski večer Huda pokušnja!, ki bo v sredo, 31. maja 2017, ob 19. uri v domu KULTure muziKafe.

Zadnja Huda pokušnja! v tej sezoni bo na Ptuj pripeljala avtorico, ki ji je pri Beletrini pravkar izšel literarni prvenec kratkih zgodb z naslovom Razvezani. Pisateljica, urednica in kritičarka Ana Schnabl, ki je poleg tega navdušena športnica in popotnica, se bo predstavila v tandemu z izbranim vinarjem in ob pokušini najboljših vin.

Ana Schnabl (1985) je v letu 2016 postala doktorska študentka filozofije. Piše za revijo Literatura in za spletni literarni portal AirBeletrina, sodelovala je tudi s časopisom Dnevnik. Od leta 2016 je urednica Evropske revije za poezijo, knjige in kulturo Versopolis. Po mnenju Urbana Vovka sodi njena zgodba “Trittico” med najintrigantnejše stvaritve zadnjih let. Zbirka Razvezani je njen knjižni prvenec. Protagonisti te zbirke kratkih zgodb so fant na travi, dekle z anoreksijo in še drugi z osebnega ali družbenega roba, ki pa namesto ciničnega razgrajevanja lastnega položaja vzpostavljajo do svojih težav drugačen odnos. Kot zapiše Aljoša Harlamov v spremnem zapisu, je značilnost nove generacije piscev, ki ji pripada tudi Ana Schnabl, preseganje »hipsterskega« odnosa do realnosti, ki ne misli čisto resno, čeprav misli čisto resno. Obrambni mehanizem praznega intelektualizma zamenja celostno naseljevanje ranljivosti. Z natančnim poznavanjem pravil žanra in s prefinjenim smislom za psihološke zakonitosti Ana Schnabl ostrovidno, duhovito in nemalokrat ganljivo razgrinja anatomijo skorajda pozabljenih čustvenih leg: krivde, sramu, groze, radosti, (s tem) pa tudi čisto prave svobode, razvezane strahu biti svoj.

Rosno mladi Boštjan iz bližine

Iz bližnjih Haloz nismo imeli doslej še nobenega vinogradnika na Hudi pokušnji!, čeprav se jih je doslej zvrstilo že triinštirideset. Zdaj se bomo tej zanimivi, vznemirljivi in strmo gričevnati vinski pokrajini na desnem bregu Dravinje in Drave oddolžili na ne povsem običajen način. Ne s katerim od znanih, velikih in uveljavljenih vinarjev, ki jih je tam kar nekaj, pač pa z večini neznanim in malim vinogradnikom, a zato nič manj zanimivim sogovornikom – Boštjanom Žumbarjem. Mladenič se ne da in zvesto nadaljuje več kot stoletno družinsko tradicijo na Muškatnem bregu na Pohorju. Ne mariborskem, da ne bo pomote, tudi Haloze, streljaj od meje s Hrvaško, imajo svoje Pohorje. In tam Muškatni breg, ki je bil označen v katastru Marije Terezije kot Miškotni breg. Je bil Miškotni breg že takrat zasajen z muškatom, eno od najstarejših znanih sort? Danes seveda je, Boštjan bo poleg rumenega muškata prinesel še kak laški rizling, vse v slajši izvedbi.

Vir: Anja Kovač, Zavod Beletrina

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.