Filharmonični zbor iz Pekinga & Komorni zbor Glasbene gimnazije iz Stockholma

Filharmonični zbor iz Pekinga & Komorni zbor Glasbene gimnazije iz Stockholma
Filharmonični zbor iz Pekinga & Komorni zbor Glasbene gimnazije iz Stockholma

When

20/04/2018    
18:00

Where

Dominikanski samostan Ptuj
Muzejski trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Vljkudno vabljeni petek, 20. aprila 2018, ob 18.00 v Dominikanski samostan Ptuj na izjemen koncert na katerem se bosta predstavila Filharmonični zbor iz Pekinga in Komorni zbor Glasbene gimnazije iz Stockholma.

Filharmonični zbor iz Pekinga (Beijing Philharmonic Choir) je leta 1983 ustanovil profesor Yang Hongnian. V zasedbi se je kalilo več kot 5000 otrok, na več kot 1000 koncertih po vsem svetu pa so izvedli okoli 1500 kitajskih in tujih pesmi. Na prestižnih mednarodnih tekmovanjih so prejeli 30 pomembnejših nagrad in izdali 32 CD- in DVD-plošč ter sedem zbirk otroške zborovske glasbe. Leta 1990 je predsednik Avstrije Rudolf Kirchschläger njihov nastop pohvalil z besedami: »Tako briljanten koncert bi morali slišati vsi na Dunaju.« Februarja 2003 je zbor pripravil predstavitveno izvedbo za združenje ameriških zborovskih dirigentov ACDA in koncertiral v Carnegie Hall in Lincolnovem centru v New Yorku. Pripravljalni odbor olimpijskih iger v Pekingu je zbor izbral za nastopa v Monaku in Moskvi med izbirnim postopkom za gostitelje olimpijskih iger leta 2000 in 2008. Na otvoritveni slovesnosti 29. poletnih olimpijskih iger v Pekingu 8. avgusta 2008 je 66 pevcev izvedlo olimpijsko himno. Septembra 2016 so obiskali Izrael in Palestino, nastopili pa so kot angel miru ob začetku svetovne turneje Pesem o svetovnem miru. Zbor ostaja zvest svojemu poslanstvu – ljubezni in predanosti. V tridesetih letih so redno nastopali na dobrodelnih prireditvah in se udeleževali prostih izobraževalnih delavnic. Še naprej zasledujejo svoj umetniški cilj ter podajajo ljubezen in lepoto glasbe vsem.

Komorni zbor Glasbene gimnazije iz Stockholma (The Stockholms Musikgymnasium) je leta 1989 ustanovil Gary Graden kot dopolnitev rednega zborovskega izobraževanja, da bi dijakom omogočil razširjeno izkušnjo zborovskega petja. Kmalu so postali dobro prepoznavni in so zmagali na več mednarodnih tekmovanjih. Pomembno je povabilo na simpozij mednarodne zveze za zborovsko glasbo IFCM v Ljubljani leta 1995, na katerem je komorni zbor predstavljal Švedsko. Leta 1997 je zasedba na povabilo nastopila na letnem božičnem koncertu v Vatikanu, v več državah pa so ga prenašali po televiziji in ga je videlo na milijone ljudi. Zbor vadi dve uri na teden po končanem šolskem dnevu, vsako leto pa se v njem zamenja od 10 do 12 od skupno 38 pevcev. Potem ko se je Gary Graden leta 2002 »upokojil« z mesta dirigenta, je njegovo mesto prevzela Helene Stureborg. Z njo so izdali dve zgoščenki (God Jul in Ave Maria), bili uspešni na tekmovanjih (Tours 2006, Marktoberdorf 2009, Cork 2011), festivalih (Usedomer Musikfestival 2005, Concordia Vocis 2010, evropski mladinski zborovski festival Basel 2012), večkrat obiskali Berlin in nastopili v tamkajšnji stolnici ter izvedli številne koncerte. Spomladi 2010 so na turneji v Oslu, Köbenhavnu in Stockholmu spremljali Andreo Bocellija ter z Gradnom in Stureborgovo proslavili 25-letnico delovanja. Njihov repertoar zajema širok spekter slogov in obdobij, poudarek pa je na sodobni a cappella glasbi.

Vstopnice TIC Ptuj ter eno uro pred koncertom

Vir: Pavel Magdić, Manager Dominikanski samostan

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.