Dnevi poezije in vina Ptuj 2021: Kino in Vino – Feri (festivalska projekcija)

Dnevi poezije in vina Ptuj 2021: Kino in Vino – Feri (festivalska projekcija)

Datum/Čas:
Datum: 27/08/2021
Ura: 23:30

Lokacija dogodka:
Mestni kino Ptuj, Cvetkov trg 1, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: mestni kino


Kino in vino: Feri – Dnevi poezije in vina – festivalska projekcija: Feri

Feri, Primož Meško, Slovenija, 2021

Dokumentarni film o Feriju Lainščku, enem najplodovitejših in priznanih slovenskih književnikov, v ospredje postavlja bistvo njegove ustvarjalnosti, ki jo zaznamujejo predanost ljubezni, panonska pokrajina z reko Muro, prijateljstvo z Romi, prepletanje magičnega in realnega sveta ter vztrajno iskanje odgovorov na temeljna bivanjska vprašanja.

V ospredje postavlja bistvo njegove ustvarjalnosti, ki jo zaznamujejo predanost ljubezni, panonska pokrajina z reko Muro, prijateljstvo z Romi, prepletanje magičnega in realnega sveta ter vztrajno iskanje odgovorov na temeljna bivanjska vprašanja.

V filmu so posamezni izseki iz njegovega življenja povezani z ustvarjanjem pesmi o demonih. Kot se sprašuje Feri: Kam šli so demoni, in kdo se tam vroče golote dotika. Zato so prikazani tako pohodi v fantazijski svet, v katerem vladajo magična bitja noči in usodna ruleta, kot osamljenost ustvarjalca, ki jo prekinjajo srečanja s prijatelji, postavljanje kipa sove na domačem vrtu, obisk romskega naselja, pripovedovanje zgodb, ribarjenje ob Muri, sprehodi po ravnici, obujanje spominov na otroštvo in koncert s pevko Ditko, s katero Feri v zadnjem obdobju intenzivno sodeluje. Ditka nazadnje zapoje uglasbeno pesem Demoni. Toda ali so bili s tem demoni, s katerimi se je spopadal pesnik, za vedno premagani, ali pa se bo kolo rulete znova zavrtelo, ko bo ustvarjal novo delo.

Dokumentarni film Feri je plod avtorskega sodelovanja med scenaristko Cvetko Bevc, režiserjem Primožem Meškom in direktorjem fotografije Andrejem Lupincem.

Projekcijo filma bo popestrila degustacija vin Puklavec Family Wines.

Vstopnine ni!

Brezplačno projekcijo omogoča RTV Slovenija.

Vir: Tina Maroh

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.