Czechoslovenia (mednarodna razstava)

Czechoslovenia (mednarodna razstava)

Datum / Čas
Date(s) - 10/11/2022 - 08/01/2023
10:00 - 17:00

Lokacija
Galerija mesta Ptuj

Kategorije


Kot rezultat mednarodne umetniške izmenjave z naslovom CZECHOSLOVENIA, med Univerzo v Ostravi in Galerijo mesta Ptuj, v sodelovanju s KUD-om Art Stays sta dve veliki skupinski razstavi.

Prva, razstava izbranih slovenskih umetnikov v Galeriji Gong v Ostravi (CZ), ki je na ogled še do konca meseca novembra in druga, razstava izbranih čeških umetnikov v Galeriji mesta Ptuj, ki se odpira v četrtek, 10. novembra 2022 in bo na ogled do 8. januarja 2023.

Vse ima katalizator, začetek in razlog. In v tem smislu so naključno tveganje, naključne situacije in okoliščine tiste, ki pogosto prinesejo največjo izbiro in pišejo prihodnost. Spoznal sem dva človeka, kolega umetnika in kustosa, Jerneja Forbicija in Pavla Formana. Spoznali smo se v okviru kuratorskega podviga, ki je takrat za vsakega od nas pomenil mejnik. Nihče si ni mislil, da nas bo dogodek, v katerega smo bili vključeni, popeljal na življenjsko pot medsebojnega bogatenja in nenehnega sodelovanja. Lahko rečemo, da je bil to temelj, na katerem temelji ta razstava.

Slovaška in Slovenija se pogosto zamenjujeta – rahla intonacija in geografsko razumevanje se premakne za nekaj sto kilometrov. In kar se je začelo kot besedna igra, je preraslo v zadnjo postavitev dolge serije sodelovanj in izmenjav med Češko republiko in Slovenijo , v katerih sem z veseljem sodeloval in jih pomagal organizirati.

Ta zadnji del, dvojna razstava “CZECHOSLOVENIA – Mednarodna umetniška izmenjava”, izkorišča vse vzajemne talente, s katerimi smo se srečali v zadnjih več kot 20 letih, in predstavlja najboljše, kar lahko obe državi ponudita na področju sodobne umetnosti. Je močan dokaz kakovosti in talentov, s katerimi smo imeli veselje sodelovati, in nujnih zahtev po ukrepanju. (Marek Schovanek, kustos razstave CZECHOSLOVENIA)

Odpiralni čas:

  • torek – nedelja: 10.00 – 17.00

Vir: Dušan Fišer, Galerija mesta Ptuj

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.