Božiček (monokomedija)

Božiček (monokomedija)

Datum/Čas:
Datum: 17/11/2018
Ura: 19:30

Lokacija dogodka:
Mestno gledališče Ptuj, Slovenski trg 13, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: komedija, mestno gledališče


Conor McPherson: Božiček (monokomedija)
Produkcija Mestnega gledališča Ptuj

  • sobota, 17. november 2018, ob 19.30 (predpremiera za izven)
  • sobota, 24. november 2018, ob 19.30 (predpremiera za izven)

Režija: Peter Srpčič
Igra: Gorazd Jakomini

Conor McPherson je eden najboljših sodobnih irskih dramatikov in režiserjev, ki je za svoja dela prejel številne nagrade in priznanja. Njegova dela krasi izjemna karakterizacija in živost likov ter tok pripovedi, ki je zelo živ, sugestiven in duhovit. O svoji monokomediji Božiček (St. Nicolas), ki jo je napisal leta 1996, je zapisal: »Božiček je igra za enega igralca. Igra le eno osebo in se nič ne pretvarja. Samo pove nam zgodbo. In po moje je to vsa umetnost.

Kadar se dva ali več igralcev pogovarjajo na odru, se nam ni težko pretvarjati, da v bistvu niso v gledališču. Če so dobri, potem so lahko kjerkoli … Nekje na gori, na nogometni tekmi, pod morjem, kjerkoli. Ampak ko en igralec nagovarja publiko, imamo pred seboj vodiča. Razlaga nam stvari, ki so izven gledališča, ne da bi jih hotel poustvariti na odru. Gledališče je samo prostor, kjer se srečamo. In če je dobro, nas samo spomni, da smo v gledališču in da smo radi tu.

In to je vsa umetnost, saj se z igralcem spajdašimo na zelo neposreden način. Še posebej, če imamo pred seboj zelo znanega igralca, ki se na majhnem odru pretvarja, da je nekdo drug … Gre za to ‘Kdo zdaj tu koga nateguje?’ In to zna biti zelo bogata in osvobajajoča izkušnja. Zato ker vsi po malem igramo. To je zelo odraslo in olikano igranje, dovoljeno, no, pa saj je veliko stvari takih. Na primer, da za svoj lik vzameš gledališkega kritika.«

Predstavo bo na oder postavil domači režiser Peter Srpčič, ki se je v Mestnem gledališču Ptuj zapisal po nekaj nepozabnih režijah komičnih besedil, kot so bila Najstarejša obrt in Prava baba. Prav tako pa je izjemen uspeh dosegla predstava o beguncih Mahmud, ki je v letu 2016 zmagala na mednarodnem festivalu v Libanonu.

V glavni in tudi edini vlogi nastopa Gorazd Jakomini, izvrsten ptujski igralec, ki je na začasnem delu v SNG Nova Gorica in smo ga na Ptuju spoznali po izjemni vlogi v predstavi Vdovin zmenek na slepo.

Vir: Sabina Selinšek, Mestno gledališče Ptuj

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.