fbpx

Biser narave v zaledju Trsta: Glinščica

Biser narave v zaledju Trsta: Glinščica
Deli na:

Datum/Čas:
Datum: 21/03/2020
Ura: 5:00

Lokacija dogodka:
Parkirišče pod gradom, Raičeva 7, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: planinsko društvo ptuj, pohod


Planinsko društvo Ptuj vabi na izlet Biser narave v zaledju Trsta: Glinščica, ki bo v soboto, 21.03.2020

Skupaj s ptujskimi planinci se boste lahko podali v Dolino reke Glinščice, ki je pravi biser narave in naravni park v zaledju Trsta. Reka Glinščica je izdolbla pravo kanjonsko dolino. Na eni strani imamo krušljive apnenčaste sklade in na drugi prepadne stene, ki so začetek kraškega roba. Dolina ima zelo bogato zgodovinsko preteklost in je privlačna vse leto.

Poleti nam nudi prijetno ohladitev. V rani pomladi, jeseni in pozimi, ko so skale v gorah zasnežene in jeklenice mrzle, je tu prijetna klima in raj za plezalce in pohodnike.

Odhod je ob 5.00 uri s parkirišča pod gradom.

Pot vas bo popeljala v San Lorenco. Tu bo izhodišče za ferato. Vsi, ki si želite nadeti plezalni pas in samovarovalni komplet, boste 4 ure uživali v ferati Bruno Biondi  in Zimska roža. Zavarovana planinska pot (ferata) je speljana tako, da lahko izstopimo in se priključimo sprehajalni poti, ki poteka po vrhu kanjona. Kdor ne bo imel želje začutiti  skale in nje ostrine ter toplote zgodnje spomladanskega sonca, se bo lahko povzpel na vrh kanjona in se podal po lepo razgledni poti proti kraški jami Pečina nad Borštom. Pogled seže na Tržaški zaliv s Trstom in še dalje proti JV, kjer se na ogled postavi Socerb in Piranski zaliv.

Skupaj se boste potem sprehodili po razglednem robu kanjona do Botača, nadaljevali v Boljunec do planinskega doma, kjer je na razpolago topla malica. Naš izlet bomo zaključili s povratkom v San Lorenzo, kjer nas bo čakal prevoz.

Oprema naj bo primerna letnemu času in danim vremenskim pogojem (topla oblačila, kapa, rokavice, pohodne palice, dobri čevlji, sončna očala, krema za sončenje, in ne pozabite na veljaven osebni dokument in planinsko izkaznico…). V nahrbtniku naj bo dovolj tekočine, nekaj hrane in kakšen priboljšek.

Obvezna oprema za zavarovano planinsko pot (ferato): Plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice, čelada, pomožna vrvica, vponka z matico, čevlji z oprijemljivim podplatom, prva pomoč!

Prijavite se lahko TUKAJ do torka, 17.03.2020 ali v času uradnih ur na sedežu društva ali na tel. 041 237 010, kjer so na voljo dodatne informacije. Ob prijavi prosim navedite morebitno manjkajočo opremo.

Strošek izleta je 23€, in ga lahko poravnate na TRR: SI56 0420 2000 0493 764, sklic 20200321, namen plačila Glinščica.

Vrnitev bo predvidoma med 20. In 21. uro! Izlet bo vodil Miran Ritonja.

Vir: Miran Ritonja, Planinsko društvo Ptuj