Anton in Janez Repnik (razstava)

Anton in Janez Repnik (razstava)

Datum/Čas:
Datum: 11/12/2019 - 20/01/2020
Ura: 9:00

Lokacija dogodka:
Galerija FO.VI, Strnišče 6, 2325, Kidričevo

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: galerija fo.vi, razstava


Galerija FO.VI v Strnišču pri Kidričevem vabi na ogled razstave Anton in Janez Repnik, ki bo odprta do 20. januarja 2020. Galerija je odprta v ponedeljek, sredo, petek in soboto od 9. do 13. ure, oz. po predhodni najavi.

O delu:

Koroška slikarja Anton (1935) in Janez Repnik (1968) na svojstven in odkrit način gledalcu predstavljata vse, kar se krivičnega dogaja malemu človeku. O njunem delu je Mario Brdič zapisal: ” Slikarja Anton in Janez Repnik se na razstavah že vrsto let predstavljata kot neločljivi tandem, oče in sin, kar je na slovenski likovni sceni svojevrstna in dobrodošla redkost. Umetnikoma je uspelo razviti že na daleč prepoznaven osebni slog in značilno socialno tematiko, ki trenutno nima vzporednic v domači likovni ustvarjalnosti, zato so njune žanrske upodobitve med širšim občinstvom še toliko bolj priljubljene”.

O avtorjih:

Anton Repnik, rojen 13.12.1935, v Sv.Vidu pri Vuzenici. Živel sem in še živim med ljudmi, se z njimi veselim in tudi z njimi trpim. Bolijo me krivice,ki se dogajajo malemu človeku. V meni se je nabralo vsega tega toliko,da bi eksplodiral… Srečal sem se s svinčnikom in tušem-s to čudovito črto, ki je lahko tanka kot las. Srečal sem se z barvami, s harmonijo in toni hladnih barv ter meni tako ljubih toplih barv. Z njimi sem začel izpovedovati veselje, jezo in žalost,ki se je nabirala v meni. Kot delavec sem srečal prof.Karla Pečka,ki mi je ljubeznivo dal vzpodbudo za vnaprej pri mojem likovnem ustvarjanju. Do sedaj sem imel že krepko prek 500 razstav od katerih jih je krepko preko 200 samostojnih doma in po svetu. Bilo je tudi nekaj nagrad. Od leta1970 sem tudi član DLUM IN ZDSLU. Živim in delam na Muti kjer imam tudi majhno galerijico.

Janez Repnik, je bil rojen 19.12.1968 kot sedmi najmlajši otrok očetu Antonu in materi Angeli. S slikanjem se je seznanil že v rosni mladosti,saj je najraje od vsega opazoval očeta pri slikanju. To ga je hitro zasvojilo in pričel je slikati tudi sam. Prve svoje slikarske uspehe doživi že pri trinajstih letih,ko je ilustriral Slovenske otroške narodne pesmi. Ta knjiga je izšla v Nemčiji. Sledila je prva samostojna razstava in vrstile so se druga za drugo. Ima stilno razpoznavno likovno govorico,ki je edinstvena v likovnem prostoru. Imel je že 102 samostojnih razstav doma in na tujem. Sodeloval je tudi na veliko skupinskih razstavah doma in v tujini. Udeležil se je tudi že veliko likovnih kolonij. O njegovem delu je bilo že precej napisanega, narejenih pa je bilo tudi že nekaj televizijskih predstavitev. Najbolj odmevna je bila Tv oddaja Očetje in sinovi in Slovenski magazin. Živi in dela na Muti na Koroškem

Razstava bo odprta do 20. januarja 2020. Galerija je odprta v ponedeljek, sredo, petek in soboto od 9. do 13. ure, oz. po predhodni najavi.

Vir: Jernej Forbici, Art stays

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.