Amira Medunjanin in Ante Gelo: Strast sevdaha

Amira Medunjanin in Ante Gelo: Strast sevdaha
Amira Medunjanin in Ante Gelo: Strast sevdaha

When

12/10/2019    
20:00

Where

Dominikanski samostan Ptuj
Muzejski trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Error: map could not be loaded - a map with the ID does not exist. Please contact the site owner.

Strast sevdaha v Dominikanskem samostanu / Amira Medunjanin in Ante Gelo / 12. oktober 2019 ob 20.00

Skoraj nemogoče je z eno besedo opisati, kaj se skriva za bosanskim konceptom SEVDAH; verjetno ga še najbolje opiše beseda hrepenenje. Tako kot španska beseda duende, v sebi skriva številne pomene: ljubezen, brezupno ljubezen, večno ljubezen, poželenje, ki ljubimca hkrati hladi in žge kot malarija. In tako kot malarije, se tudi tega občutka ni mogoče otresti. Na koncu pa je to način življenja, pripoved, ki pripoveduje zgodbo o sebi.

Vstopnice: TIC Ptuj in Eventim.si / Cena vstopnice: 18€ predprodaja

Amira se je rodila v Sarajevu, in sicer v časih, ko je bila popularnost tradicionalne glasbe v nekdanji skupni državi na vrhuncu. Sevdah je zavzel posebno mesto v njenem življenju. Sevdalinke (pesmi), ki se jih je naučila od matere, so bile najlepše pesmi na svetu. Očaranost nad to glasbeno tradicijo Bosne in Hercegovine jo je vodila tako daleč, da se ji je popolnoma predala in znotraj sevdalink ustvarila unikaten glas, s katerim je do popolnosti raziskala njihovo izpovedno potenco. Več let je zaman iskala ljudi, ki bi delili njene zamisli o sevdahu, pa tudi načine, kako ta koncept najbolje predstaviti.

Glasbeni novinarji in avtor Garth Cartwright so ji nadeli vzdevek »bosanska Billie Holiday«. V primerjavi se zrcali način, kako Amira sevdah postavi na glavo ter znotraj več stoletij stare tradicije išče vedno nove vsebine in oblike.

Vir: Pavel Magdić, Vodja Dominikanskega samostana

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.