Alzheimer Cafe v Domu upokojencev Ptuj

Alzheimer Cafe v Domu upokojencev Ptuj
Alzheimer Cafe v Domu upokojencev Ptuj

When

26/02/2019    
16:00

Where

Dom upokojencev Ptuj
Volkmerjeva10, Ptuj, 2250

Event Type

Dom upokojencev Ptuj  vabi na redna srečanja ALZHEIMER CAFE, namenjena obolelim, njihovim svojcem in ostalim, ki se kakorkoli (doma, v službi, v lokalni skupnosti) srečujete z boleznijo demenca. Na pogovore o tej bolezni bomo povabili tudi strokovnjake iz tega področja in ljudi, ki želijo pripovedovati o svojih izkušnjah in na tak način pomagati drugim, ki se šele soočajo prvič z boleznijo.

Srečanja bodo vsak zadnji torek v mesecu, ob 16.00 uri v večnamenskem prostoru (terasa, objekt D1) Doma upokojencev Ptuj.

PRVO SREČANJE BO 26. FEBRUARJA 2019.

Alzheimer Cafe je druženje, namenjeno svojcem oseb z demenco. Svojci v sproščenem vzdušju pridobivajo informacije o poteku bolezni ter o predvidenih in nepredvidenih težavah, povezanih z njo. Vabljene so tudi osebe z demenco, ki se še počutijo udobno v takem okolju.

Na Alzheimer Cafejih so prisotni strokovnjaki za demenco,  prostovoljci, ki zbranim nudijo možnost pogovora, razbremenjevanje stisk in medsebojno podporo. Svojci najprej prisluhnejo predavanju o demenci, v nadaljevanju imajo možnost pridobiti odgovore strokovnjakov, v zadnjem delu sledi sproščen pogovor in izmenjujeva izkušenj. Vzporedno se informirajo o oblikah pomoči v skupnosti, Alzheimer Europe priporoča, da se Alzheimer Cafeji organizirajo na javnih mestih po kavarnah, knjižnicah,  bistrojih, skratka v mestnih središčih kot tudi v manjših krajih po Sloveniji.

Alzheimer Cafeji prispevajo k destigmatizaciji bolezni in socialni vključenosti tako svojcev kot oseb z demenco. Svojci so ob skrbi za osebo z demenco izpostavljeni hudim fizičnim, psihičnim, čustvenim, finančnim in drugim obremenitvam, zato pogosto izgorevajo in se znajdejo v številnih stiskah. V kolikor so o bolezni primerno informirani, lažje zdržijo bremena, ki jih spremljajo skozi dolga leta življenja ob osebi z demenco, obenem pa bolje poskrbijo tako zanjo kot sami zase.

Demenca je bolezen tako kot druge, ni je treba skrivati in se je sramovati.

 VSTOP PROST!

Prijazno vabljeni!

Vir:mag. Vesna Šiplič Horvat, strokovni vodj

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.