Alzheimer Cafe: Kdo sem? Demenca.

Alzheimer Cafe: Kdo sem? Demenca.
Alzheimer Cafe: Kdo sem? Demenca.

When

07/03/2019    
19:00

Where

Dom upokojencev Ptuj
Volkmerjeva10, Ptuj, 2250

Event Type

Alzheimer Cafe: Kdo sem? Demenca / Predavanje v podporo osebam z demenco in njihovim svojcem / Humanitarno društvo Spominčica – Alzheimer Slovenija / Knjižnica Ivana Potrča (razstavišče) / ob 19.00

Spominčica – Alzheimer Slovenija nudi strokovno pomoč in podporo osebam z demenco in njihovim svojcem. Svojci v sproščenem vzdušju pridobivajo informacije o poteku bolezni ter o predvidenih in nepredvidenih težavah, povezanih z njo. Vabljene so tudi osebe z demenco, ki se še počutijo udobno v takem okolju.

Štefanija L. Zlobec, predsednica združenja Spominčica, bo predavala o tem, kakšni so prvi znaki demence in kako se sporazumevati z osebo z demenco, Nada Breznik, prostovoljka v društvu in kulturna delavka, pa bo poskrbela za literarno obogatitev večera.

Na Alzheimer Cafejih so prisotni strokovnjaki za demenco,  prostovoljci, ki zbranim nudijo možnost pogovora, razbremenjevanje stisk in medsebojno podporo. Svojci najprej prisluhnejo predavanju o demenci, v nadaljevanju imajo možnost pridobiti odgovore strokovnjakov, v zadnjem delu sledi sproščen pogovor in izmenjujeva izkušenj. Vzporedno se informirajo o oblikah pomoči v skupnosti, Alzheimer Europe priporoča, da se Alzheimer Cafeji organizirajo na javnih mestih po kavarnah, knjižnicah,  bistrojih, skratka v mestnih središčih kot tudi v manjših krajih po Sloveniji.

Alzheimer Cafeji prispevajo k destigmatizaciji bolezni in socialni vključenosti tako svojcev kot oseb z demenco. Svojci so ob skrbi za osebo z demenco izpostavljeni hudim fizičnim, psihičnim, čustvenim, finančnim in drugim obremenitvam, zato pogosto izgorevajo in se znajdejo v številnih stiskah. V kolikor so o bolezni primerno informirani, lažje zdržijo bremena, ki jih spremljajo skozi dolga leta življenja ob osebi z demenco, obenem pa bolje poskrbijo tako zanjo kot sami zase.

Demenca je bolezen tako kot druge, ni je treba skrivati in se je sramovati.

 VSTOP PROST!

Prijazno vabljeni!

Vir: Melita Zmazek, Knjižnica Ptuj

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.