88. Huda pokušnja: Milena Zupančič, Bojan Kulčar (Vina Kulčar)

88. Huda pokušnja: Milena Zupančič, Bojan Kulčar (Vina Kulčar)
Deli na:

Datum / Čas
Date(s) - 31/05/2023
19:00

Lokacija
Dom KULTure muziKafe

Kategorije


Toplo vabljeni na 88. Hudo pokušnjo!, ki bo v sredo, 31. maja 2023, ob 19. uri v Domu KULTure muziKafe na Ptuju. Z nami bosta ikona slovenskega filma in gledališča Milena Zupančič ter intimni poznavalec Laškega rizlinga Bojan Kulčar. Na dogodku nam bo igralka odprla vrata v svoj svet in predstavila nekaj zgodb iz razprodane biografije Kot bi luna padla na zemljo, ki jo je napisal Tadej Golob.

Vstop je prost!

O gostji: Milena Zupančič je verjetno eden najbolj prepoznavnih obrazov slovenskih filmskih platen in gledaliških odrov. V zgodovino se je kot ena največjih igralk 20. stoletja vpisala z vlogami v kultnih filmih kot sta Cvetje v jeseni in Moj ata, socialistični kulak. Nastopala je tudi na mnogih domačih in tujih odrih, nazadnje v Mestnem gledališču Ptuj v predstavi Pot neizbrana. Milena Zupančič se je s Tadejem Golobom, odličnim slovenskim biografom, začela sestajati leta 2016 v njeni domači Bohinjski Beli. Skupaj sta ustvarila knjižno uspešnico Kot bi luna padla na zemljo, ki jo bo igralka predstavila tudi na tokratni Hudi Pokušnji!

O vinarju: Vsak pravi Lendavčan mora imeti svoj vinograd, in zato ga poseduje tudi dr. kemijske tehnike Bojan Kulčar. Najdete ga nad Lendavo, kjer se trte pnejo do razgledne točke, znamenite klopice ljubezni, s pogledom do znanega Vinariuma in daleč naokrog. Bojan pravi, da ga k trtam žene prav posebna ljubezen, njegovo vinogradniško in vinarsko delo zaznamujejo strastnost, predanost, plemenitenje tradicije z inovacijami, znanjem in izkušnjami. Njegovo posestvo ni veliko (svojima ljubljencema laškemu in renskemu rizlingu je namenil 1,3 hektarja), si pa kljub temu prizadeva za kar najvišjo kakovost vina. Da mu to uspeva, dokazujejo tudi medalje z mednarodnih ocenjevanj, ustoličenje njegovega laškega rizlinga za županovo vino in drugi dosežki.
Tokratna Huda pokušnja! bo obogatena z različnimi in po svoje izzivalnimi laškimi rizlingi letnika 2020. Večer bomo otvorili s penino Ana, nadaljevali z omenjenim županovim vinom, se lotili posebne različice z biološkim razkisom, in ga sklenili z maceriranim in barikiranim vinom. Čaka nas zanimiv uvid v to, kaj vse zmore pri nas še vedno po krivem zapostavljena sorta. Dajmo ji priložnost!

Literarno-vinski večer bosta zopet povezovala pesnica Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman. Vabljeni!

Soprireditelji: Beletrina, Dom KULTure Muzikafe, TheThirdWine. Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.