62. Huda pokušnja: Boštjan Narat & Peter Gorjan

62. Huda pokušnja: Boštjan Narat & Peter Gorjan

Datum/Čas:
Datum: 29/05/2019
Ura: 19:00

Lokacija dogodka:
Dom KULTure muziKafe, Vrazov trg 1, 2250, Ptuj

Kategorija dogodka:

Oznake dogodka: kulinarika, literarni večer


62. Huda pokušnja!: / Boštjan Narat & Peter Gorjan / Avtorski večeri v družbi izbranih knjig in vin

Vsako zadnjo sredo v mesecu v Domu kulture MuziKafe gostimo vrhunskega pisatelja/pisateljico in vrhunskega vinarja/vinarko. Izbrana knjiga in vina, vse zaznamovano z nezamenljivo avtorsko pisavo, osebnostjo, pečatom porekla.

V sredo, 29. maja 2019, ob 19.00, vabimo na zadnjo Huda pokušnjo! te sezone. Z nami bosta BOŠTJAN NARAT, ki bo predstavljal svojo drugo knjigo Podaja v prazno; ter vinar PETER GORJAN s posestva Saksida iz Vipavske doline. Večer bosta povezovala pesnica Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman.

Boštjan Narat, idejni vodja skupine Katalena, filozof, kolumnist Večera, TV moderator, kantavtor in esejist, je znano ime v slovenskem kulturnem prostoru. Zbirka esejev “Podaja v prazno” je njegova druga esejistična knjiga, s katero se utrjuje kot eden pomembnejših sodobnih esejistov, kar je nakazoval že s prvencem “Partija”, za katerega je bil nominiran za Rožančevo nagrado leta 2014.

Seksi Saksida vina – Po dveh zastavonoših prebujajočega se dolenjskega vinogradništva, ki smo ju gostili na prejšnjih Hudih pokušnjah!, ta bo dvainšestdeseta po vrsti, je čas, da obrnemo ploščo. Temeljito, saj se bomo tokrat seznanili z izstopajočim vinogradništvom Saksida iz spodnjega dela Vipavske doline, natančneje iz Zalošč pri Dornberku. Z nami bo agronom z univerzitetno diplomo Peter Gruden, ki pri njih pomaga v vinogradih in kleti ter skrbi za prodajo, pri tem pa ne želi prodajati všečnih zgodbic, ampak dobro vino. Se bomo prepričali, najprej z zelenom 2018, na katerega so Vipavci strašno ponosni, saj da je samo njihov, torej avtohton. Morda nam bo Peter postregel s kakim dokazom o njegovi avtohtonosti. Se pa dobro ve, da ga odlikuje prav poseben duh, kot je v svoji Vinoreji iz leta 1844 pohvalno zapisal podnanoški župnik Matija Vertovec. Priznani slovenski oblikovalec mu preverjeno pripisuje afrodiziačne učinke. Gospod so že v zrelih letih. Potem nas bo pobožala še lanska malvazija in nato bomo večer sklenili z barbero 2015. Kdor se še spomni rezkih barberinih kislic izpred desetletij, bo tokrat prijetno presenečen. Današnje barbere so nekaj povsem drugega. Še oklevate?

Vabljeni, vstop prost!

Vir: Sabina Tavčar, Založba Beletrina

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.