57. Huda pokušnja: Jože Rozman

57. Huda pokušnja: Jože Rozman
57. Huda pokušnja: Jože Rozman

When

24/10/2018    
19:00

Where

Dom KULTure muziKafe
Vrazov trg 1, Ptuj, 2250

Event Type

Vabljeni na 57. avtorski večeri v družbi izbranih knjig in vin Huda pokušnja, ki bo v sreda, 24. oktobera 2018, ob 19.00,  v Domu kulture Muzikafe.

57. Huda pokušnja! bo nekaj posebnega, kajti tokrat se bosta združila v eni osebi literat in vinar. Zaradi knjige Čar vina, ki jo je Jože Rozman, sicer stalni moderator Hudih pokušenj! na vinski strani, spisal pred poletjem, in zaradi vina, ki v nekem dolenjskem vinogradu vre izpod njegovih rok. Kako se pisanje o vinu druži in prijateljuje z vinom samim, utegne biti zanimiva tema tokratnega pogovora. Beseda bo zagotovo tekla tudi o mačkih, sploh ne tistih v glavah, in o njegovih vinih. Že lep čas se spopada z modro frankinjo, njen potencial je izziv, iz nje želi narediti prepoznavno in odlično vino. Z letošnjim letnikom, ki je še mladostno razigran, bo pokazal, kako mu to uspeva. Frankinji bo delal družbo in ji konkuriral črni pinot, večina mu pravi modri, a je pravilno črn. Za uvod bo zeleni silvanec, letošnji in predlanski, z njim je pred leti na nekem ocenjevanju pometel s slovensko konkurenco. Zakaj se potem tako posveča frankinji? Ker je avtohtona? No, že, predvsem nas lahko očara s svojo edinstvenostjo. Štiri vina in ena knjiga, primeren zalogaj za prijeten večer!

Jože Rozman (1951) je vinski publicist, pisec o vinu in kulinariki, somelje druge stopnje, degustator z opravljenim izpitom na BF v Ljubljani, WSET III (Wine & Spirit Education Trust, London). Svoje znanje in izkušnje je doslej strnil v več knjigah, televizijskih scenarijih in delavnicah. Čar vina ni strokovni ampelografski ali enološki priročnik, takih je zdaj na naših knjižnih policah dovolj. Je pripoved o osebnem odnosu avtorja do vina in vseh njegovih razsežnostih, o estetskih, filozofskih in socioloških dimenzijah vina, ki zmorejo vsakomur približati to civilizacijsko dobrino, brez katere si današnjega sveta in življenja ne moremo zamišljati.

Soprireditelji: Dnevi poezije in vina, Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Dom KULTure muziKafe, www.thethirdwine.com, Zavod Itadakimasu Ptuj

Vstop prost.

Vir: Sabina Tavčar

sl Slovenian
X

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@discoverptuj.eu.